Selalu gilak makan mi kolok kerin, jadi malam tadi...ku molahlah mi sup..... Selain mi kolok dimasak kerin...mi kolo sedap jua dipolah sup.....anak2 semua agi belalak...x cukup semangkok sekali duduk..semua mintak tambah..tapi kesian mi cukup2 semangkok seorang...bukan apa..kes maok ngabis stok milah tek...Mi sup pun macam2 versi tapi yang ku molah tok simple...asas mi sup kolo ala cina...
Mi kolo sup.
5 ketul mi kolo
1/2 bhg dada ayam-direbus dan dihiris or siat
2 pohon sayur sawi yg besar-dicuci,dipotong dan dicelur
cili kisar jeruk
1-2 sudu makan minyak bawang
sedikit bawang merah goreng
'' daun sup
'' daun bawang
untuk sup
tulang ayam(rangka ayam)
2 cube pati ayam maggi
sedikit lada sulah
sedikit minyak bijan jika suka
daun bwg
dau sup
garam
aji jika suka
Sup.
Masak air secukupnya (untuk sup)hingga mendidih,masukkan rangka ayam dan dada ayam.
Bila dada dah masak angkat..jgn terlebih masak dan teruskan memasak rangka sehingga sup keruk(agak lama juga).
Bila sup dah keruh masukkan pati ayam,garam,aji,lada sulah dan rasakan masinnya.
Kalau nak sup lebih wangi tambah minyak bijan sedikit,daun bwg,daun sup dan bwg goreng.
Sup dah sedia untuk digunakan.
Mi
Didihkan air,celur mi seketul sekali celur..bila dah masak angkat terus masukkan ke dalam mangkok sup,letak isi ayam yang dihiris atau disiat,tabur daun sup,daun bawang,bawang goreng,sayur celur dan minyak bawang.
Masukkan sup secukupnya dan hidang bersama cili kisar jeruk.Sedap!!!!