Pages

Search This Blog

Saturday, January 8, 2011

Ketupat pulut merah.

Ketupat pulut yg dah masak,dimakan ngn kari,kuah kacang dll.

Biasnya kelongsong ketupat k daun niyur, p dipasar.. rata2 kelongsong ketupat daun apong nok ada dijual.Rasanya nak,kurang lemak ngn wangi,texture pun kering dr ketupat daun niyur...daun apong da rasa kelat mun daun gik fresh..mun d masak santan x masuk...p oklah sbb x muak dimakan ngn rendang dll.


Beras pulut merah & pulut putih(campur) nok dah direndam santan bgaram.... sedia disi ke dlm kelongsong ketupat....mun musim perayaan,kerja ngisi ketupat ngn jaga api nang khas utk anak2 nok lelaki...sbb kerja senang...nang riuh-rendahlah umah mun dah bgumpul...semua kerja senang...semua rajin bkerja...ada gik nok minta kerja...fuh!!!sejuk perut mak mgandung nangga anak2 pia...
Ketupat yg dah siap disisi dan sedia utk dimasak.
Ketupat dah masa,sedia k hidang.