Monday, November 8, 2010
Daun sepehuh.
Daun seperuh (bahasa sebuyau lundu)ditanam emak dibelakang rumah.
Daun seperuh biasanya dimasak dengan daun ubi sebagai penganti aji,selain penambah rasa daun seperuh selamat dimakan.Tapi kinek daun seperuh semakin dilupa.
Sepehuh biasanya tumbuh di tanah rendah nok lembab(kaki bukit).
Pokok tok tumbuh menjalar dan perlukan kayu sokongan.
Daunnya berwarna hijau dan permukkan daun licin.
Ambi daun muda nok agi lembut dan ditumbuk halus.
Bolehlah dimasak ngn daun ubi nok ditumis....(apa jak jenis resepi daun ubi) daun ubi masak ngn rebung atau pansuh ayam/udang,lokan & umbut nibong..fuh!sedap...
Banyak jua masakkan mak yg sedap2,xlupaku resepi umbut nibong ngn lokan nok jadi kegemaran
Subscribe to:
Posts (Atom)