Pages

Search This Blog

Thursday, April 1, 2010

Kuih Cakoi.

Kuih cakoi nok makey amonia & tawas nang kembang serta kacak....tapi baunya xbest...kmk suka kuih cakoi nok makey yis jak....apa gik mun dicampur bwg merah ngn daun sup..sedap dimakan dgn kari...
Kuih Cakoi makey garam amonia,tawas selain bahan asas.


Kuih Cakoi Dr Dekat.


Makin dekat makin jelas rongganya.




Kuih Cakoi xmakey garam amonia & tawas.



Kuih Cakoi sedap dicicah dgn sos cili,siap ngn kopi panasnya...fuh....nang sedap!
Resepi ngn cara molah kuih Cakoi nang byk...tapi semua jadi kuih Cakoi jua nda...:)
Resepi kuih tok simple jak.....kmk xcampur garam amonia ngn tawas...cuma makey yis jak...cam molah roti....sbb ya rongganya kecik2 jak...tapi kuih tetap lembut xliat...mun make tawas ngn garam amonia nang berongga besar2....senang madah,kembang tahap gabanlah...ahahahah


Kuih Cakoi dr dekat.


Resepi Kuih Cakoi. (jadikan 30 biji kuih cakoi)
1kg tpg gandum
1 bungkus yis(11g)
2 sudu teh garam
3 sudu makan gula jika suka
sedikit serbuk perasa
3 biji bwg putih ditumbuk
air suam secukupnya(ikut kelembapan tpg)

Gaul tpg dgn yis.
Bancuh gula dgn air suam hingga larut.
Bancuh garam dgn sedikit air suam hingga larut.
Tuang air bergula dan bwg kedlm tepung kemudian uli sehingga tpg lembab..masukkan air bergaram terus menguli,tambah air sekiranya perlu.Perap.
Bentukkan bulat memanjang kemudian ratakan 4" lebar dan memanjang, biarkan naik...
Panaskan minyak yg byk.
Potong doh 3/4" 2 keping kemudian lapiskan dan tekan dgn lidi.
Angkat doh tadi dan tarik sedikit terus goreng sehingga kekuningan...balikkan2 supaya rata kuningnya.Angkat..toskan minyak,terus hidang...