Pages

Search This Blog

Saturday, March 13, 2010

Peria DanTerung Asam.

Buah peria rasanya pait...tapi mun ngamal makan peria,bagus....apa gik mun urang nok ada darah tinggi.....Daunnya dapat diulam selain ditumis ngn belacan dll...mula nang x pernah ngulam daun peria...masa kmk balit kpg...bapak kmk ngambi daun peria,daun gajus ngn temu mangga k ulam...dagin,ikan x mok...x nyaman, nya madah.... munnya makan, lauk mesti masin,minum mesti manis...tapi cek darah...ok jak,x da darah tinggi ngn kencing manis....umur dah 78 taun...gik kuat kerja berat2....Patut umur daknya panjang2,byk makan daun ngn buah tapi kurang makan daging.....

Daun ngn buah peria.


Buah Terung Asam.




Mun gik jeman marek,terung asam ditanam jangka musin beruma bukit jak,mun kenek bila2 jak ada...macam sayur ensabi jua....buah terung asam...rasanya masam...cara masaknya pun macam2 versi...selain dimasak...boleh diulam(direbus lok)ditunuk k molah sambal...makin pedas makin nyaman...x eranlah urang marek panjang2 jak umur....mun mok cerita ,nang x pandey abis bah!!!!!

  1. Terung asam masak rebus dengan ikan goreng.


    ikan yang sudah digoreng(ikan digaul dgn garam&tepung kunyit,goreng 3/4 garing)
    buah terung asam
    ikan bilis*
    cili padi*
    belacan*
    garam
    aji klu suka(sy tak guna aji)

    Tumbuk bahan2 yang bertanda.
    Rebus buah terung,bila dah lembut masukkan bahan2 tumbuk,ikan goreng dan garam/aji.
    Rasakan masin dan manisnya.
    Angkat dan hidang.

Mi Goreng Basah Dan Cili Jeruk.

Cili Jeruk.



Bahan-bahan.
1 cawan cuka
1 sudu teh garam
sedikit minyak bijan
4-5 sudu makan gula
3/4 manggkuk jus limau*
segenggam cili padi*
20-25 biji cili panjang*
sedikit air masak (sejuk)*
7 ulas bawang putih*
2cm halia*



Kisar bahan2 yang bertanda *.



Sesudah bahan halus dikisar masukkan garam.gula dan minyak bijan secukup rasa.



Kemudian simpan di dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk.
Cili jeruk ini sedap,wangi dan tahan lama.


Cili potong jeruk.
Cara membuatnya sama dengan cara membuat cili jeruk kisar.

Mi goreng basah nang terkenal...sapa x pernah merasa,rugi....
Sebut jak Mi...anak2 nang x nolak alu....mauk ngn x jak kita molah....terlanjur dah janji ngn AC mok molah Mi goreng basah.....sian jua nanga muka mbiak mok makan...mun setakat k makan diripun lambat kit mok angkat...ukan apa....mala jak nanggoh diet....3 ari gik mok p cek darah....aha...mok jawab apa ngn Doc klk?

Mi Goreng Basah.
Mi kuning
sayur sawi
udang
daging ayam*
fishballs*
bawang besar
bawang putih
cili jika suka

Bahan nok bertanda *diperap dengan sos tiram.


Anak bujang mamaq masak Mi goreng basah....mesti sodap!!!!

Panaskan sedikit minyak tumis bwg besar dan masukkan Mi,goreng hingga garing,masukkan kicap dan angkat (setelah Mi ranggup).Ketepikan.



Mi yang sudah garing.

Masukkan ke dalam pinggan hidang.



Masukkan kuah serta isinya.



Mi yang sudah siap....hidang dengan cili jeruk potong.
Kuahnya x pekat gilak sbb ada yang suka pekat...tapi makin pekat kuahnya makin nganok!!!!!
Cara molah kuahnya... aaaaddddooohhh....kepaq dah tanggan naip eh...nangga Af lok.....