Pages

Search This Blog

Wednesday, May 12, 2010

Lemping Ubi Kayu.

Lemping ubi manis/masin.
Kmk suka manis,sbb baunya harum mun dimasak garing sikit...mun masin pun sedap jua da bau bwg putih...byk2 kuih,masih jua teringin makan lemping ubi...gik kecik kmk suka molah lemping tok..mun molah, mesti ada dua rasa,manis ngn masin.Teringat masa kecik2 dolok...bukannya da kuih macam2,kenek macam-macam ada....


Lemping ubi kayu manis.

Bahan:
5 cawan ubi kayu parut
2 cawan kelapa parut
gula pasir secukupnya
secubit garam

1.Masukkan semua bahan ke dlm satu manggkuk dan gaul sehingga rata kemudian dibiarkan
sebentar.
2.Panaskan kuali dgn api kecil dan masukkan sedikit minyak kemudian masukkan sesenduk
sederhana ubi dan canaikan.
3.Pabila bhg bawah lemping sudah kekuningan,terbalikkan.
4.Angkat lemping jika bhg bawahnya sudah kekuningan.
5.Hidang.


*Kalau suka masin..gantikan gula dgn sedikit garam dan bwg putih...kalau nak sedap lagi masukan rempah ratus.