Pages

Search This Blog

Tuesday, May 11, 2010

Kari Kurma Ayam.

Ari tok masak kari kurma...bukan apa ...mun dah minat masak...semua resepi mok dicoba.
Gik pun nama masakkan jak sama p cara ngn barang k masak x sama...mun dah x sama mestilah rasanya pun x sama... kali tok kmk masak k resepi Jaafar Onn dr buku selera kampung..nanga gambar cam sedap jak...nang pun sedap!!


Bahan:
1 ekor ayam
5 biji ubi kentang
200g rempah kurma
100g kas-kas
Bahan dihiris halus
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
2 cm halia
1/2 biji kelapa diambil santan
sedikit garam dan serbuk perasa
3 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 btg kayu manis
5 sudu makan minyak sapi utk menumis(sy guna butter&minyak masak)
Bahan dibelah dua
3 biji celi merah
3 biji cili hijau
4 biji tomato
5 helai daun pudina
2 biji bwg besar dibelah empat
Tumiskan bwg merah,bwg putih dan halia yg dihiris halus.
Kemudian masukkan bunga lawang,bunga cengkih, kayu manis dan tumis lagi sehingga naik baunya.
Masukkan rempah kurma,serbuk kas-kas dan kacau.Masukkan juga secawan air.Kacau lagi hingga bahan-bahan yg ditumis tadi mendidih dan berbau wangi.
Kemudian masukkan ayam yg tlh dipotong dan ubi kentang yg tlh dipotong empat memanjang dan kacau lagi di atas api yg sederhana.
Masukkan santan dan balik-balikkan,masukkan sedikit garam dan seruk perasa(jika suka).
Setelah itu,masukkan cili merah,cili hijau,daun pudina,buah tomato dan bwg besar.Bila sudah masak angkat dan hidang.
*Sy goreng ayam terlebih dulu...air dan santan sy tambah....sbb sy guna ayam yg besar dan ubi kentang yg lebih...