Pages

Search This Blog

Monday, January 18, 2010

Kuih Penganan.

Pastikan adunannya tidak terlalu pekat atau cair.




Saya suka kalau kuih ini digoreng sehingga kekuningan kerana bau gula apong naik,
apa lagi kalau kuih masih panas.Kuih ini lembut walaupun sudah bermalam.



Kuih penganan kuih tradisional rasanya sedap tapi susah nak buat.
Dibuat daripada tpg beras,tepung gandum,gula nila, pasir dan air secukupnya.
Semua bhn digaul,ditapis, diperap dan digoreng dgn minyak hingga kekuningan.


5 comments:

  1. tenguk uhg meda kuih kua tu sampai kena cuhi.. ti ka jadi follower blog kua tek baik gik ga.. report jak uhg te ngambi gambah arr..

    ReplyDelete
  2. naa..sak jak,sida kak bguna ka picnya..kali iya dai asa bsalah...byk glk dah d mbi uhang...

    ReplyDelete
  3. Syen...maaf,lambat bls...tak perasan sy...kuih penjaram atau kuih penganan adalah kuih yg sama..cuma klu d Sarawak kuih ni dibuat drp gula apong/gula nipah..rasanya lain sikit dr gula merah...

    ReplyDelete
  4. Nang ngambi mudah alu urg mencuri gambar kuih penyaram kmk tok,pakey daknya ngelaku gula apong...jgn lupa ,apa nok kita dapat dgn cara ya x berkat...

    ReplyDelete