Pages

Search This Blog

Friday, February 5, 2010

Budu ahh...lapis cheese roti marie @ roti cheese.


Bahan-bahan yg diperlukan.










Lapis roti marie.





Lapis roti cheese.






Tauge tumis dgn sos tiram.




Budu sedap dicicah ngn timun.


Ini resepi budu turun temurun kaum melanau (suami).






Cara buat budu.








Ikan sela


Garam kasar bakar








Gaul garam dgn ikan kemudian diperap seminggu.


Ambil air ikan dan dimasak hingga mendidih dan naik baunya,sejukkan.


Masukkan semula kedlm ikan dan perap semula.


Perap seminggu,sedia untuk dimakan.


Kalau budu dah lama/isi hancur,tapiskan untuk asingkan isi dr tulang.










Cicah budu




cili padi dihiris halus


cili merah/panjang dihiris


bawang merah dihiris


jus limau secukupnya


budu dihiris halus2




Masukkan semua bahan kedlm manggkok dan gaul rata.


Hidang bersama sayur timun.








*kuah ikan boleh gantikan kicap untuk mengoreng nasi..fuh..sedap...










1 comment:

  1. Salam.
    Ade tak resepi Lapis roti cheese tu? =)

    ReplyDelete