Bahan-bahan yg diperlukan.
Lapis roti marie.
Tauge tumis dgn sos tiram.
Ini resepi budu turun temurun kaum melanau (suami).
Cara buat budu.
Ikan sela
Garam kasar bakar
Gaul garam dgn ikan kemudian diperap seminggu.
Ambil air ikan dan dimasak hingga mendidih dan naik baunya,sejukkan.
Masukkan semula kedlm ikan dan perap semula.
Perap seminggu,sedia untuk dimakan.
Kalau budu dah lama/isi hancur,tapiskan untuk asingkan isi dr tulang.
Cicah budu
cili padi dihiris halus
cili merah/panjang dihiris
bawang merah dihiris
jus limau secukupnya
budu dihiris halus2
Masukkan semua bahan kedlm manggkok dan gaul rata.
Hidang bersama sayur timun.
*kuah ikan boleh gantikan kicap untuk mengoreng nasi..fuh..sedap...
Salam.
ReplyDeleteAde tak resepi Lapis roti cheese tu? =)