Pages

Search This Blog

Saturday, February 27, 2010

Sambal Ikan,sambal buah embang ngn masak lemak belacan buah pulor.


  • Sambal buah Embang.
    Nyamai nya wei!!!!
  • sebiji buah embang
  • sedikit belacan dibakar
  • '' ikan bilis atau udang kering
  • 5 biji cili padi dihiris atau ikut suka pedas
  • 5 biji cili merah ditumbuk-1 biji dihiris halus
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  1. Buah embang dicincang,jgn terlalu halus
  2. Tumbuk cili padi,cili merah masukkan udang kering setelah lumat masukkan belacan.
  3. Sesudah sambal 3/4 lumat gaul dgn buah embang,tambahkan garam dan gula.
  4. Masukkan ke dlm pinggan hidang dan tabur cili merah dan cili padi yang dihiris.
  5. Hidang.







    Sambal ikan, air tangan suami....pedas ngn sedap!!!











    Masak lemak..kurangkan pedas sbb kerongkong sakit..biasalah mun da asma...




























No comments:

Post a Comment