Pages

Search This Blog

Sunday, March 28, 2010

Menu Hujung Minggu.



Buah Keranji.
Rasanya,masam-masam manis..macam rasa buah asam Jawa manis...bbiji dan bekulit rapuh....sapa mok buang lemah2 nok berlebih,blhlah makan buah keranji....




Bubur Satu Malaysia.
kacang hijau direndam semalaman
kacang tanah digoreng
bijian bali direbus hingga lembut
sagu di cucu dgn air,tapis
pasta bentuk spiral direbus ikut arahan pd bungkusan
macaroni direbus ikut arahan pd bungkusan
gula
santan
daun pandan dikoyak dan disimpul
air utk merebus kacang

Cara-caranya.
Sediakan sebuah periuk besar.
Masukkan air,daun pandan,kacang hijau.
Masak sehingga kacang mula pecah.
Masukkan bijian bali,macaroni,pasta,sagu,santan,secubit garam dan secukup gula.
Jangan terlebih masak,nanti pasta lembik sangat.
Angkat...masukkan bubur satu Malaysia kedlm pinggan hidang dan tabur kacang...hidang...







Dah siap....

Koay teow.

Bubur satu Malaysia ngn koay-teow..ney cepat habis?mestilah koey-teow.....



















No comments:

Post a Comment