Pages

Search This Blog

Saturday, March 13, 2010

Peria DanTerung Asam.

Buah peria rasanya pait...tapi mun ngamal makan peria,bagus....apa gik mun urang nok ada darah tinggi.....Daunnya dapat diulam selain ditumis ngn belacan dll...mula nang x pernah ngulam daun peria...masa kmk balit kpg...bapak kmk ngambi daun peria,daun gajus ngn temu mangga k ulam...dagin,ikan x mok...x nyaman, nya madah.... munnya makan, lauk mesti masin,minum mesti manis...tapi cek darah...ok jak,x da darah tinggi ngn kencing manis....umur dah 78 taun...gik kuat kerja berat2....Patut umur daknya panjang2,byk makan daun ngn buah tapi kurang makan daging.....

Daun ngn buah peria.


Buah Terung Asam.




Mun gik jeman marek,terung asam ditanam jangka musin beruma bukit jak,mun kenek bila2 jak ada...macam sayur ensabi jua....buah terung asam...rasanya masam...cara masaknya pun macam2 versi...selain dimasak...boleh diulam(direbus lok)ditunuk k molah sambal...makin pedas makin nyaman...x eranlah urang marek panjang2 jak umur....mun mok cerita ,nang x pandey abis bah!!!!!

  1. Terung asam masak rebus dengan ikan goreng.


    ikan yang sudah digoreng(ikan digaul dgn garam&tepung kunyit,goreng 3/4 garing)
    buah terung asam
    ikan bilis*
    cili padi*
    belacan*
    garam
    aji klu suka(sy tak guna aji)

    Tumbuk bahan2 yang bertanda.
    Rebus buah terung,bila dah lembut masukkan bahan2 tumbuk,ikan goreng dan garam/aji.
    Rasakan masin dan manisnya.
    Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment